Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро държавна субсидия за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и очакваме да се финализира одобрението от Европейската комисия. Това съобщи пред журналисти в курорта "Слънчев бряг" министър на туризма Николина Ангелкова.

Мярката е ключова по отношение избора на нашата страна като дестинация, посочи Ангелкова. Тя каза, че днес на среща с представители на "Съюза на собствениците"-Слънчев бряг са коментирали и мярката 80:20 в подкрепа на туристическия бизнес, както и възможността тя да се комбинира с това да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни.

Държавата поема 610 лева от издръжката им, уточни Ангелкова. Тя благодари на колегите си от социалното министерство, които максимално бързо ще придвижат заявките от сектора.

"Бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранния туристопоток, който бе блокиран заради пандемията в световен мащаб", обясни Ангелкова.

Тя анализира сезона: "Запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг в момента е ниска, Златни пясъци също е далеч от капацитета си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква".

Министър Ангелкова увери, че на юг от Бургас има добър сезон на фона на кризисната година. "Това дава надежда с повече дисциплина, отговорност и спазване на мерките да привлечем повече туристи. Възстановяването на сектора обаче изиска много усилия и време", коментира още министърът.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, заяви, че контролната дейност е съобразена с настоящата ситуация. Комисията работи по жалби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се проверки на плажове и заведения. От направени над 90 проверки през изминалата седмица са открити три нарушения.

Като цяло българският туристически продукт през последните години става все по-качествен, заяви Маргаритов.

Той апелира към стопаните на заведенията да не търсят начини да излъжат туристите, преследвайки бърза печалба за сметка на целия сезон.

Всеки потребител може да избира кои аксесоари да ползва на плажа по собствено желание, а допълнителните услуги извън договорните отношения за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един негативен случай може да създаде погрешно впечатление за целия сектор, предупреди Маргаритов.

Министър Ангелкова анонсира, че през следващата седмица в курорта "Слънчев бряг" ще се състои посещение на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България. На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.