Икономиката на САЩ се е сринала с рекорден темп през пролетта, но се очаква да се възстанови със също рекорден растеж през тримесечието, което приключва днес. Това се посочва в данни на министерството на търговията, публикувани днес и цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 31,4 процента в периода април-юни. Оценката, публикувана преди месец, бе за спад от 31,7 процента.

Свиването на БВП през второто тримесечие е близо четири пъти по-голямо от предишния тримесечен антирекорд - минус 10 процента през първото тримесечие на 1958 година, когато президент е Дуайт Айзенхауер.

Според експерти икономиката обаче ще се възстанови с годишен темп от 30 процента през тримесечието юли-септември, след като бизнесът възобнови дейността си и милиони хора се върнаха на работа. Това ще надмине почти двойно предишния рекорден темп на растеж от 16,7 процента през първото тримесечие на 1950 година, когато в Белия дом е Хари Труман.

Очаква се данните за растежа през третото тримесечие да бъдат публикувани на 29 октомври - само пет дни преди президентските избори.

Междувременно се разбра, че частните работодатели в САЩ са назначили през септември повече нови служители от прогнозираното, предаде Ройтерс.

Очаква се обаче намаляващата държавна финансова подкрепа и нарастването на новите случаи на Ковид-19 в някои части на страната да забавят темпа на възстановяване на пазара на труда от пандемията, отбеляза агенцията.

Назначенията в частния сектор са се увеличили със 749 000 този месец, сочат данни от Националния доклад за заетостта на компанията за човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP). Данните за август са преразгледани към повишение до 481 000 нови работни места вместо обявените първоначално 428 000.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха частните компании да открият нови 650 000 работни места през септември.

Докладът на Ей Ди Пи е изготвен съвместно с Мудис аналитикс (Moody's Analytics).

Макар да се различава от правителствените данни за назначенията в частния сектор от май досега поради разлики в методологията, докладът се следи внимателно за сигнали за състоянието на пазара на труда.

Докладът на Ей Ди Пи се основава на активните платени служители в счетоводните ведомости на компаниите. Службата за трудова статистика към министерството на труда брои работещите като наети, ако са получили заплата през седмицата, включваща 12-о число на месеца.