С 34 милиона лева са се увеличили оборотите на работещите в туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято в сравнение със същия период на миналата година, каза днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Заедно с областния управител Стоян Пасев и кмета на крайморския град Иван Портних той участва в разширено заседание на съвета по проблемите на туризма, който включва представители на всички контролни институции.

През отминалия вече сезон броят на извършените престъпления по Северното крайбрежие е намалял с близо 25 процента, а разкриваемостта се е повишила с около 50 на сто, отчете Симеонов. По думите му близо три пъти са спаднали административните данъчни нарушения.

Вицепремиерът допълни, че от НАП - Варна, отчитат 8 процента ръст на събраните данъци през сезона. Той уточни, че все още продължават проверките на собствениците на 302 луксозни автомобила, които трябва да докажат с какви приходи са купили колите си.

Шумовото замърсяване по Северното Черноморие като цяло бе ограничено и го нямаше грохотът от заведенията от предишни лета, каза още Симеонов. По думите му през сезона са констатирани 148 такива нарушения, което показва, че проблемът не е окончателно решен, но поне е ограничен.

Вицепремиерът допълни, че инспекторите по труда са регистрирали доста нарушения на графиците на работещите в различни обекти. Според него обаче това е нормално зарази липсата на работна ръка. Когато служителите не достигат, графиците се нарушават, но хората трябва да получават заплащане за извънреден труд, посочи Симеонов.

Сезонът по Северното Черноморие беше успешен, обобщи вицепремиерът и благодари на институциите за добре свършената работа. Областният управител Стоян Пасев допълни, че въпреки края на лятото проверките може да намалеят, но ще продължат през цялата година.