Европейската комисия не е преразглеждала оценката си за конвергентната програма, подготвена от българското правителство. Това заяви в Брюксел Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономически и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от Дневник.
Конвергентната програма е едно от нещата, които влияят на решението за присъединяване на България към Валутно-обменния механизъм (ERM2), известен като чакалня на еврозоната.
 В петък пресслужбата на Министерството на финансите съобщи, че Еврокомисията е определила като адекватна българската конвергентна програма по време на неформалната среща на финансовите министри на страните в Европейския съюз (ЕКОФИН), която се проведе през уикенда в Мадрид. Програмата беше коригирана от София в началото на април, за да отрази корекцията на бюджетния дефицит от 1.9% от БВП до 3.7% от БВП. Според Алтафаж обаче, Еврокомисията не е променяла становището си за българската програма, въпреки промените в нея. Институцията излезе с оценка за конвергентната програма на страната на 17 март, когато тя беше определена като адекватна.
Окончателната оценка на конвергентните програми на членките зависи не от Еврокомисията, а от Съвета на финансовите и икономически министри на ЕС, който се събира официално на 18 май в Брюксел. В четвъртък се очакват данните на Евростат за бюджетите на страните членки.

Отговорът на МФ