Собственик на фирма, регистрирана в софийската дирекция за средни данъкоплатци, се е опитал да ощети хазната с 1.6 млн. лева вчера следобед, съобщиха от НАП. Гражданинът, който е от ромски произход, опитал да подаде декларация по ДДС, в която е вписал, че е извършил услуги на голяма фирма на стойност 8 млн. лева.
Става дума за типична ДДС измама, при която дружество, което дължи големи суми за ДДС, търси фактури за извършени услуги, посочват от НАП. По този начин се намалява чувствително вноската в бюджета, като ефектът от това е пряка щета за фиска. В конкретния случай човекът, който трудно пише, твърди, че е оказал високоплатени консултантски услуги в сферата на управлението и маркетинга.
Инспекторите от "Средни данъкоплатци и осигурители" в София се усъмнили във верността на данните, които декларирал гражданинът, и повикали за съдействие служителите за разследване на особени случаи в НАП и органите на МВР. Гражданинът бил задържан в офиса на НАП и разпитан от дознатели.
В писмените си обяснения той признал, че няма нищо общо с тази фирма, а му платили 100 лева, за да подаде декларацията. В момента се извършва съвместно разследване на МВР и НАП, в близките дни ще бъде сезирана и прокуратурата по подозрение за извършено данъчно престъпление. Фирмата, чийто формален собственик е задържаният, е отрегистрирана по ДДС тази сутрин. Предотвратена е и злоупотребата с косвения данък.
Благодарен съм на МВР за светкавичната реакция, е коментирал изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението. Според него са необходими сериозни законодателни промени. Не е редно всеки, който има данъчни задължения, да може безпроблемно да продава фирмата си на хора от малцинствата и да се освобождава от отговорност, допълва той.