Над 1 млрд. лв. са дадени за подкупи при сключване на договори за обществени поръчки през 2009 г., изчисли за „Класа“ Камен Колев, зам.-шеф на БСК.
По оценки на камарата и на други независими експерти, между 10% и 20% е общата неефективност при контрактите, а поне в 30% от проектите по оперативните европрограми има нарушения.
За сравнение, сумата за подкупи през 2005 г. възлиза на 280 млн. лв. според правено тогава проучване на БСК. Това означава, че корупционните практики са скочили със 720 млн. лв. за 5 години.
По данни на Агенцията по обществени поръчки (АОП) през 2009 г. броят на договорите е 13 566 на обща стойност 10,440 млрд. лв. без ДДС.
Колев предположи, че именно големият размер на подкупите вероятно е едно от основанията на финансовия министър Дянков да предложи с 10% по-малко пари от бюджета при незабавното изплащане за обществени поръчки към фирми изпълнители.
Някои нарекоха това рекет и споделиха, че не всички фирми могат да позволят да „спестят“ тези 10% от плащанията. От БСК предлагат да се премахнат ненужно тежките условия по договорите, както и да се осигури по-голям достъп на малки и средни предприятия до търговете.
Наблюденията на експертите от камарата показват, че досега повечето технически задания по проектите априори игнорират българските фирми. „Това бе недостатъкът при усвояване на средствата по ИСПА - не можахме да осигурим равностойно участие на български фирми в поръчките за изграждане на транспортни коридори.
Нашите изчисления показват, че около 20% от поръчките бяха спечелени от български фирми, а останалите 80% - от чуждестранни участници в търговете“, коментира Колев. Той посочи примера на Чехия и Естония, които успяха да осигурят 90-95% парите на техните предприсъединителни програми да се усвоят от местни фирми.
„Страхуваме се това да не се повтори и при оператвините програми. Добър знак е, че проектът за магистрала „Тракия“ се разбива на лотове, така че и наши фирми да се включат в него“, каза зам.- председателят на БСК. 
Наблюденията показват, че обикновено поръчката печели изпълнител, който предлага най-ниска цена. Но той често не изпълнява всички дейности, не влага съответните качествени материали или иска анексиране на договора.
Със съкращения