По методиката на Евростат бюджетният дефицит за 2009 г. ще бъде доста по-висок и очаквам да надхвърли 2%, заяви в Плевен бившият финансов министър Пламен Орешарски. По националната методика дефицитът е около 500 млн. лв., но тази методика е на база на платените, а не начислени разходи.
Евростат обаче отчита дефицита на начислена база, което означава, че добавя към сумата и всички плащания от 2009 г., които правителството отложи за тази година, като например, парите за болниците и по част от обществените поръчки.
Положителното е, че новото правителство запази ниския размер на преките данъци и не се изкуши да заложи голями дефицити в бюджета, каза още бившият министър.
”Поне на този етап има желание да държи един балансиран бюджет. Не виждаме обаче политики за реформиране на ключови публични сектори, добави Орешарски. Има дебати само за закриване на болници, силна непоследователност в провежданите политики – административната реформа, която беше шумно рекламирана до момента не е извършена.
Изводът е, че ако до даден момент ние понесохме по – леко тежестите на кризата, сега ми се струва, че това ще се отложи поради отсъствието на нужните политики, каза още той.
Трудно бих си позволил да коментирам действията на правителството за назначаването на Илиян Михов за трети вицепремиер, каза Пламен Орешарски.
Ще кажа обаче, че като обосноваване за това беше използван изразът за ”подсилване на екипа”, което показва само по себе си, че има слабост сега. Михов е добър учен, познавам неговите статии и разработки, но трябва да се види дали ще може да се впише в правителствената структура, каза още той.
Според Орешарски най–тежките месеци на кризата са били февруари и март миналата година.
”Това че не говорихме истерично по това време, не означава, че човек не може да види цифрите и да разбере кога е било дъното на кризата. Не очаквам задълбочаване на кризата, очаквам по-скоро малък ръст, който вече се потвърждава и от международни институции. Аз оставам сравнително оптимистично настроен, че още тази година и тук може да се почувства по – благоприятен среда, с уговорките които направихме.
Миналата година 21 държави от 27 завършиха с дефицити над 3%, някой като Гърция са с над 10% дефицит. Развитите икономики не правят тези дефицити защото не се сещат какво друго да направят. Те просто ги използват като инструмент за съживяване на икономиката”, завърши Орешарски.