Общите доходи на българските домакинства нараснаха с добро темпо през последното тримесечие на 2017-а година, но при по-силен ръст на общите им разходи, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство нарасна през периода октомври - декември 2017-а година с 9,3% спрямо същото тримесечие на 2016 година, достигайки 1449 лева. Най-висок относителен дял през четвъртото тримесечие имат доходите от работна заплата (53,9%), следвани от доходите от пенсии (26,2%), доходите от самостоятелна заетост (7,0%) и тези от социални обезщетения и помощи (3,4%). В номинално изражение през четвъртото тримесечие на 2017-а година доходите от работна заплата нарастват до 781 лева от 715 лева година по-рано (повишение с 9,2%), доходите от пенсии се увеличават до 380 от 373 лева (повишение с 2,3%), докато тези от самостоятелна заетост се увеличават от 79 на 102 лева (скок с 29,6%), а доходите от социални обезщетения и помощи остават на нивото от преди година и са в размер на 49 лева. В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода октомври - декември 2017-а година с цели 13,2% спрямо година по-рано, достигайки 1368 лева, но са под средните разходи за 1382 лева, направени през третото тримесечие на миналата година. Най-голям относителен дял заемат разходите за храна (31,0%), следвани от тези за жилище (18,8%), за данъци и социални осигуровки (12,2%) и за транспорт и съобщения (10,5%). Спрямо година по-рано разходите за храна и безалкохолни напитки като абсолютна стойност нарастват с 12,5% (от 376 на 424 лева), за здравеопазване  - с 10,8% (от 67, на 74 лева), а тези за жилища се увеличават със 17,3% (от 219 на 257 лева). Увеличение с 10,5% на годишна база бележат и разходите за транспорт и съобщения (от 129 на 143 лева), за алкохолни напитки и цигари - с 6,8% (от 55 на 59 лева) и за облекло и обувки - с 4,15 (от 54 на 57 лева). Според НСИ потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинството не се променя съществено през последното тримесечие на 2017-а година спрямо същия период година по-рано, като се увеличава потреблението на хляб, месо, месни произведения, кисело мляко, плодове, зеленчуци и яйца, при намалява на консумацията на сирене и картофи и запазване без промяна на потреблението на прясно мляко, зрял фасул и олио.