Корупционните действия са във връзка с доставката на система за сигурност С41 за нуждите на Олимпийските игри в Атина през 2014 г., съобщават гръцки електронни издания, цитирани от БТА.

В. "Контранюз" пише, че съдиите са настояли да бъдат арестувани трима от обвиняемите - гръцкия представител на германския гигант в Атина Михалис Христофоракос и още двама германци. Смята се, че тримата са били в основата на "комисионите", давани за сключване на сделката. Парите са отишли в джобовете на политици от двете партии - Нова демокрация и ПАСОК.

Според изданието "Фимес" магистратите са преценили, че гръцкият представител Михалис Христофоракос трябва да бъде съден по обвинения за раздаване на подкупи и пране на пари. Той не бил подкупвал държавни служители, а парите били давани под формата на дарение на въпросните две партии.

Подкупите са били плащани от 2003 г. до 2009 г. Христофоракос беше шеф на Сименс за Гърция в периода 1996 - 2007 г. За него в съдебни документи в Мюнхен се твърди, че се е опитал да манипулира изборите в Гърция в полза на Сименс. Данните сочат, че стойността на платените подкупи е възлизала на 100 милиона евро.

Бивш финансов директор на телекомуникационния филиал на Сименс пък е направил така, че Христофоракос, за който междувременно се разбра, че се укривал в околностите на Мюнхен, да може да разполага с необходимата сума за постигането на целта във властта да бъде вкаран човек, защитаващ интересите на германския концерн.