Това показва Бялата книга на Mastercard, която адресира предизвикателствата и бъдещите възможности, заобикалящи споделената икономика. Самият документ е базиран на изследване, съставено от Mastercard и The Future Agenda, което разглежда сегашното състояние и бъдещите перспективи на споделената икономика. Бялата книга, озаглавена Споделената икономика:

Разбиране на възможностите за растеж, проследява спецификите на социо-икономическите екосистеми, които упълномощават хората да споделят настаняване, транспорт, продаване или купуване на стоки, професионални услуги по заявка и споделяне или наем на стоки.

„Споделената икономика е да преживееш невероятно ниво на растеж, променяйки фундаменталния начин, по който индустриите работят, а хората преживяват множество неща," заяви Марк Барнет, президент на Mastercard за Великобритания и Ирландия. 

Според него този доклад е съставен, за да ни помогне да разберем днешните възможности и предизвикателства и да ни съдейства да отключим потенциала на този бързо разрастващ се феномен. Той не просто се обръща към предизвикателствата, пред които се изправя споделената икономика, но също така предоставя конкретни решения за тях и отправя светлина към бъдещето на тази вълнуваща и бързо разрастваща се икономика, допълни Барнет

Проучването идентифицира три взаимосвързани теми, част от бъдещите промени, които ще въздействат върху споделената икономика - Повишено доверие и прозрачност, Подобрено преживяване, Достъп до стойност.