Това сочи изследване, оповестено днес от Търговската камара на ЕС и Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Близо 80 процента от анкетираните посочват, че бариерите, възпрепятстващи достъпа до пазара, са най-лошата форма на дисбаланс в бизнес отношенията между ЕС и Китай, като мнозина се оплакват, че прилагането на екологичните правила е по-строго спрямо чуждестранни компании.

Половината от 570 компании, включени в проучването, посочват, че сега се чувстват по-малко добре дошли, отколкото при първото си влизане в Китай. На фона на претекционистичния курс на американския президент Доналд Тръмп през последните месеци Китай стана застъпник на свободната търговия и глобализацията. Въпреки това обаче едва 4 процента от анкетираните забелязват значително отваряне на китайския пазар за чуждестранни компании през изминалата година.

Според 31 процента от компаниите в сектора на информационните технологии и комуникациите навлизането на китайския пазар е станало по-трудно, а в някои случаи - и невъзможно. Забавянето на китайската икономика е най-голямата тревога за над 60 процента от участниците в проучването.

Европейските бизнесмени са разтревожени и от нарастващото дългово бреме на Китай. Влошените перспективи за китайския дълг са причината, с която рейтинговата агенция Мудис (Moody's) обоснова решението си да понижи суверенния рейтинг на страната за първи път от 1989 година. Тези опасения обаче не са отразени в балансите на компаниите.

Повечето европейски предприятия в анкетата миналата година са отчели по-добри финансови резултати. Те обаче свързват доброто представяне с пакета стимули, който китайското правителство въведе.

Според европейския бизнес също така правителствената кампания срещу корупцията има осезаеми резултати. Компаниите обаче не са оптимистични за темпа на цялостните икономически реформи в азиатския гигант. Само 15 процента са убедени, че регулаторните бариери ще намалеят през идните пет години, докато 40 процента очакват те да се увеличат.

Изследването установява също, че китайските инвестиции в ЕС са скочили със 77 процента миналата година, а европейските инвестиции в Китай са намалели с 23 процента.