Това показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Солидно подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано във всички наблюдавани отрасли - в промишлеността, в строителството, както и при търговията на дребно и в сектора на услугите.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се повишава през април с 1,3 пункта след негова стабилизация месец по-рано, главно поради оптимистични очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца.

Леко подобрение се отчита и при настоящата производителна активност, докато прогнозите на предприемачите в сектора се следващите три месеца са по-резервирани, показват резултати от анкетата на НСИ. Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

През май показателят “бизнес климат в строителството“ също бележи добро повишение от 2,9 пункта, след като месец по-рано нарасна с 1,9 пункта. Поредното подобрение в сектора се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. По-оптимистични остават и мненията на предприемачите относно настоящата строителна активност, както и очакванията им за дейността през следващите три месеца.

Последната анкета на НСИ обаче отчита увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащането. Най-сериозните проблеми, затрудняващ дейността на предприятията в този сектор, са свързвани с конкуренцията в бранша и с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Здрав ръст с 5,6 пункта през май след повишение с 2,1 пункта през април регистрира и съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно“, като това се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия. Същевременно повишен оптимизъм се регистрира и в техните прогнози относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици (постъпващи както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, с недостатъчното търсене и с несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени в отрасъла и тук преобладаващите очаквания на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В същото време съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите“ нараства през май с цели 4,7 пункта след като през предходните два месеца остана почти без промяна, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на техния бизнес.

По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното в бъдеще търсене на услуги. И тук конкуренцията в бранша, както и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите, но през последния месец се наблюдава намаляване на негативно влияние на втория фактор, отчита НСИ.

Относно продажните цени, по-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да останат без промяна през следващите три месеца.