По предварителни данни на Националния статистически институт през март индексът на промишленото производство нараства с 0,8 на сто в сравнение с февруари. През март 2017 г. при календарния индекс на промишленото производство е регистриран ръст 5,9 на сто спрямо съответния месец на 2016-а.

През март увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,6 на сто, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 5,4 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,8 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11,2 на сто, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7,2 на сто, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6,4 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5,8 на сто.

Спад е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,9 на сто, производството на химични продукти - със 7 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,9 на сто.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 9,9 на сто, и в добивната промишленост - с 3,7 на сто, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран спад от 6,1 на сто.

През март индексът на продукцията в сектора "Строителство" е с 1,7 на сто над равнището от предходния месец. Календарни данни показват увеличение с 5,6 на сто на строителната продукция през март 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година.

През март индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство нараства с 2,8 на сто, а от сградното строителство - с 0,9 на сто.

На годишна база увеличението на строителната продукция през март се определя от положителния темп при сградното строителство, където нарастването е с 12,1 на сто, докато при гражданското/инженерното строителство e регистрирано намаление с 1,6 на сто.

През март оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.8 на сто спрямо предходния месец. Оборотът в търговията на дребно нараства с 5.9 на сто спрямо същия месец на предходната година.

През март оборотът нараства по-значително спрямо предходния месец при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.7 на сто; търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.1 на сто и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2 на сто. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефон или интернет - с 3 на сто и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.5 на сто.

През март 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 20.5 на сто; търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17.9 на сто и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 14.8 на сто. Намаление е регистрирано само при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 12.5 на сто.