Това обяви президентът на компания Тим Кук в ефира на Си Ен Би Си, цитиран от световните агенции и БТА.

"Питаме се какво можем да направи, така че повече хора в САЩ да бъдат заети в сферата на технологичното производство. И се радвам да съобщя, че създаваме фонд за развитие на технологичното производство. Първоначално ще вложим в него 1 милиард долара. Днес обявяваме това", допълни Кук.

Представители на Епъл вече са направили консултации с компании, които, както се очакват, ще получат средства от този фонд. Шефът на Епъл обаче не назова поименно тези компании. Кук подчерта, че създаването на нови работни места в технологичния сектор ще доведе до разкриването на нови позиции и в други отрасли. Всичко това, според Кук, ще има дългосрочен положителен ефект за икономиката.

Преди време Доналд Тръмп подложи на остра критика Епъл, отбеляза Ройтерс. По време на предизборната надпревара Тръмп често казваше, че е готов да накара високотехнологичния гигант да закрие производството си в Китай. Тръмп твърдеше, че Епъл и други американски компании не трябва да изнасят промишлени мощности от САЩ в други страни.

Основана през 1976 година, Епъл произвежда смартфоните айФон (iPhone), ноутбуците МакБук (MacBook), компютрите айМак (iMac), а също и много друга техника. Корпорацията е една от най-големите в света с пазарна капитализация, която превишава 750 милиарда долара.