Това каза пред БНТ икономистът Мика Зайкова и подчерта, че 60% от себестойността на хляба е газ. По думите й, газът е и суровина на торовете в селското стопанство, а ще има проблеми и в промишлеността.

Днес КЕВР официално ще обяви поскъпването на газа с 31%, което ще доведе до поскъпването на парно, топла вода и редица хранителни продукти. От поскъпването на газа ще пострада и бизнесът.

"Поскъпването на хляба неминуемо ще удари най-бедните домакинства. Ръстът на инфлацията ще надмине здравословното ниво от 2%. Това не звучи добре, защото ще бърка в джоба на българина. Работещите бедни от 600 000 ще станат поне 700 000. Като имаме предвид и задлъжнялостта към банките, нещата стават не много добре", заяви Зайкова.

Тя попита, защо е дълбока тайна протоколът за увеличението на водата. Хората искат да видят кой как е гласувал. Винаги в такива ситуации има съмнение за корупционни практики, посочи икономистката.

Според нея това, което се случва с натрупване, ще доведе и до други негативни тенденции – бизнесът няма да има желание да увеличи доходите, а малките фирми или ще потънат в сивата икономика, или ще съкратят хора.

Има и риск да не издържи системата за социално подпомагане, защото ще нарасне значително броят на енергийно бедните. Системата може да гръмне, предупреди Мика Зайкова.

Енергийната бедност не е феномен за България, но за разлика от развитите страни в Европа, ние сме енергийно бедни и преди да платим месечните си сметки, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му добрата новина в случая е, че големият скок на цените няма да се повтори в следващите девет месеца.