Свързването на възобновяемите енергийни източници от средиземноморски остров към бъдещия електроенергиен коридор “ЕвроАзия интерконектор” /EuroAsia Interconnector/ е амбициозната цел, която се дискутира сега в бизнес средите, посочи Анди Варошиотис, председател на Кипърската газова и нефтена асоциация /COGA/ и един от водещите консултанти в енергийния бизнес, цитиран от Инвестор.

“ЕвроАзия интерконектор” е най-големият електрически инфраструктурен проект в Европа, който ще осигури трансфера на електроенергия между два континента, като свърже електропреносните системи на Израел, Кипър, Гърция /през остров Крит и Пелопонес/ до Италия.

През февруари Европейската комисия обяви пълната си подкрепа за тази “магистрала на електроенергия”, както бе наречено трасето. Финансовата помощ, одобрена досега от ЕС, е в размер на 15 млн. евро за окончателните проучвания преди изпълнението на проекта.

Строително-монтажните работи по дългия 1520 км коридор трябва да започнат до края на 2017 г., а първата 1000-мегаватова връзка между Израел - Кипър - Гърция се предвижда да е готова през 2022 г., съобщиха от изграждащия го консорциум в Никозия в края на миналия месец.

Подводният кабел ще се “захранва” с електричество, което Израел и Кипър ще произвеждат от природния газ в находищата си в Средиземно море и, след задоволяване на потребностите на вътрешния си пазар, останалите количества ще се изнасят.

“Технически напълно възможно е в интерконектора да влиза и “чиста” енергия, осигурена от слънчевите и вятърните паркове в Кипър, след като се свържат местните производители, и по този начин тя също да се експортира за Европа”, подчерта Анди Варошиотис.

“Благодарение на географското си положение Кипър може да произвежда енергия от възобновяеми източници 365 дни в годината и най-голямата грешка ще е да не капитализираме природните климатични дадености, които имаме”, заяви експертът. “Мисля, че това е голямата възможност и за България”, коментира той.