Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава в писмо до председателя на КЕВР за преразглеждане на решението за предстоящото увеличение на цена "задължение към обществото" /ЗкО/ в крайната цена нa електроенергията.

В противен случай ще бъдем принудени да изразим недоволството си по начин, какъвто поискат нашите членове, се посочва в писмото, разпространено от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Асоциацията е обединение на официално признатите за представителни организации на работодателите в България.

От Асоциацията изразяват категорично несъгласие с предвиденото увеличение на цена "задължение към обществото" и окачествяват подобна мярка като "най-мързеливото" решение за сектор "електроенергетика".

Работодателите настояват КЕВР да потърси алтернативни възможности за оптимизиране на цените, които да не водят до увеличение на цена ЗкО на всеки няколко месеца.

В писмото се посочва, че в настоящето положение енергоемкият бизнес е поставен под натиска на едновременното увеличение на цена на природния газ и електроенергията и то в период, който се очаква генералното потребление да намалява.

Остава впечатлението за избирателност на действията на регулатора, обоснована от обстоятелства, намиращи се извън пазарните принципи, пишат деловите среди в писмото си.

Липсата на мерки, които да доведат до пълна либерализация на енергийните пазари, затруднява достатъчно едрия бизнес, който към настоящия момент ще трябва да търпи и последиците от закъснелите действия на регулатора.

В писмото се изтъква, че "особената политическа ситуация в страната през последните месеци" е довела до необходимост от отлагане на редица мерки от страна на държавните институции, в това число и КЕВР - една от които е била частичното увеличението на цената на природния газ.