Идеята да пестим храната е мотивирана от това да имаме ясно отношение на уважение към храната и труда, чрез който е създадена тя. От друга страна пестенето на средства е важен икономически механизъм, по които живее всеки човек и ако се отнасяме с респект към храната трябва да купуваме колкото ни е необходима. Така Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите коментира пестенето на храна като гражданска мисия.  В последните години световната икономика и преработвателната промишленост предлагат много видове храни. С оглед на това на трапезата и в хладилника присъстват много продукти, които в повечето случаи е невъзможно да бъдат консумирани в периода, в който са годни. Затова трябва да сме пестеливи в купуването и да сме по-щедри в даването. За целта трябва да се създаде норма, която да бъде доброволна за споделяне на отношението към храната, разказа още Мариана Кукушева.В света са познати практики за споделянето на храна като обществена ценност. Основният мотив за това доброволчество е да се спре разхищението и да се намалят гладуващите. Като добър пример за такива кампании Мариана Кукушева даде Франция, където в хладилни витрини се събира излишната храна на домакинствата.