Отчита се, че в последната година в ЕС са били създадени около три милиона работни места и заетостта се е увеличила, което е довело до намаляване на бедността. Безработицата остава висока, като различията между държавите в ЕС са огромни, се посочва в прегледа на ЕС.

Увеличаване на заетостта, действия за намаляване на бедността

Броят на работещите европейци е най-високият, изчислен досега - 232 милиона души. Миналата година са били създадени три милиона работни места, като повечето от тях са постоянни. В повечето случаи заетостта на пълно работно време представлява ефективна защита срещу бедността. Делът на хората в ЕС, застрашени от бедност или социално изключване (23,7 на сто), е най-ниският за последните пет години. Все още 8,3 процента от европейците са безработни (по данни от октомври 2016 г.). Едва един на всеки осем безработни е успял да си намери постоянна работа на пълно работно време в рамките на три години. Дълбоко безпокойство предизвиква безработицата сред младите хора, която все още надхвърля 20 на сто.

Променяща се сфера на труда

Бъдещето на работата се променя заради все по-голямата цифровизация на икономиката, особено с появата на цифрови платформи и икономиката на сътрудничество, които предлагат нови възможности за работа, най-вече под формата на самостоятелна заетост. Една трета от икономическия растеж на ЕС между 2005 и 2010 г. се дължи на инвестициите в информационни и комуникационни технологии, но много работни места в този сектор остават незаети. Инвестирането в умения е от ключово значение за пълноценното използване на положителните резултати от цифровизацията.

Сближаване и раздалечаване в ЕС

Отчитат се обещаващи признаци за възобновяване на сближаването сред страните в ЕС след значителното нарастване на различията, настъпило в резултат на дълбоката рецесия от 2009 година. Все още има съществени разлики, а пазарите на труда и политиките и институциите за социална закрила в ЕС постигат много различни резултати в случай на икономически сътресения.

Приобщаване на бежанците

През 2015 г. и първите девет месеца на 2016 г. в държавите в ЕС са били подадени почти 2,2 милиона молби за убежище. Кандидатите за статут срещат препятствия при включването си в пазарите на труда в ЕС, защото са по-слабо образовани и не владеят (достатъчно) местните езици.

Контекст

От 2013 г. броят на безработните младежи в ЕС е намалял с 1,6 милиона, а на младите хора, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение - с 900 000 души.