В същото време Дъблин обвини Брюксел в намеса в неговата данъчна политика, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ирландия обвини днес Еврокомисията, която наложи на "Епъл" да върне на Дъблин 13 милиарда евро данъчни облекчения, че нарушава суверенитета на страната в данъчния сектор.

"Комисията превиши правомощията си и наруши суверенитета" на Ирландия в сферата на корпоративния данък, заяви ирландското финансови министерство в текст, в който представя аргументите си по този казус, уточни АФП.

На 10 ноември ирландското правителство обжалва решението, взето на 31 август от Еврокомисията, която разпореди Епъл на върне над 13 милиарда евро "непозволени данъчни облекчения".

Междувременно в неделя "Епъл" обяви, че също ще обжалва решението на ЕК. В интервю за Ройтерс главният юристконсулт на "Епъл" Брус Сюъл посочи, че корпорацията планира да докаже, че по същество тя е станала "изкупителна жертва" само заради успеха на търговската си марка.

"Епъл" е удобна мишена, защото името й в заглавията на множество материали в печата. Това обстоятелство позволява на еврокомисаря (по конкуренцията) Маргрете Вестагер) да се прочуе като датчанката на 2016 година, твърди Сюъл.