С тях се разширява обхватът на сградите, подлежащи на задължително сертифициране, чрез включването на всички сгради в експлоатация. С измененията в българското законодателство се транспонират разпоредбите на европейски директиви, съобщава БГНЕС.

За задължителното сертифициране на сгради за обществено обслужване е въведен минимален праг от 250 кв. м разгъната застроена площ.

Регламентирано е прилагане на изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия.

С цел спазване честотата на задължителна периодична проверка за енергийна ефективност, са предвидени и промени, съгласно които същата ще се извършва в по-кратки срокове. Честотата на инспекциите е различна и е определена в зависимост от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.

С измененията в Закона за енергийната ефективност се правят и промени в Закона за енергетиката, свързани с издаването, прехвърлянето и отменянето на сертификатите за произход на електрическата енергия, произведена при високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Освен в това в промените са допълнени и правомощията на Министерския съвет и министъра на енергетиката във връзка с разработването и приемането на Национална програма за ускорена газификация.