Средствата ще бъдат предоставяни на общините безвъзмездно до 50 процента от стойността на одобрените проекти, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Останалите 50 на сто трябва да бъдат осигурени от местните власти чрез общински или привлечени средства.

Програмата ще бъде открита на 1 ноември - чрез обявяване на покана към общините, а срокът за кандидатстване е до 16 декември.

Целта е през 2017 г. да се реализират проекти по пилотната фаза на програмата. Пилотната инвестиционна програма "Минерални води" е подкрепена от МОСВ и ще се реализира от Националния доверителен екофонд.

Тази програма е шанс за общините и за предприемчивия бизнес, за да развият своите идеи, отбеляза министърът и допълни, че е нейна лична амбиция да насърчат ефективното оползотворяване на минералните води.

Най-важните критерии, които ще бъдат съблюдавани при избора ще са готовност, готови технически проекти, както и финансово-икономическа обосновка и бизнес план за това как общините ще реализират своите проекти и какви приходи ще могат да генерират чрез проектите за своите общински бюджети.

Към момента 42 общини стопанисват и управляват 63 находища на минерални води, изключителна държавна собственост, както и 37 находища - общинска собственост.

Анализ на МОСВ е показал, че към момента по-малко от 20 процента от наличния ресурс, който надвишава 3800 л/с, се оползотворява. Проучването е показало още, че мрежата в голямата си част е силно амортизирана, водоземните съоръжения са в лошо състояние, каза министър Василева и даде за пример лошото състояние на мрежата в община Велинград, където съществува дървен водопровод, изграден през 30-те години на ХХ в.

В повечето общини мрежите, които довеждат водите, са изграждани в периода на 60-те - 70-те години на миналия век.