Целта е да се уточнят два въпроса - как ще се развива социалният диалог на двустранно ниво в колективно-трудовото договаряне и какви отношения бизнесът е готов да утвърждава в България на фона на декларациите, че ние сме европейски граждани, обясни в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ бе заявено по-рано днес, че няма да се отзоват на отправената към тях покана от работодателските организации да преговарят за минималната заплата. Работодателите поканиха синдикатите на консултации по механизма за определяне на минималната работна заплата, както и за размера й за 2017 година. Държавата предлага повишаване на заплатата с 9% до 460 лева през 2017 година.

Работодателите оспорват планирания ръст и предлагат в спешни преговори с профсъюзите да се изработи ясен механизъм за минималното възнаграждение, който държавата да въведе от следващата година. От бизнеса настояват за отмяна на минималните осигурителни доходи.

"Отказахме среща да говорим за минималната заплата за 2017 г., а искаме да говорим за нещо по-едро - политиката, системата на отношение между труда и капитала в България, доколко тя най-накрая ще има достойно развитие, каквото хората очакват", обясни Димитров и допълни, че това е техният отговор на поканата, свързана с увеличаването на минималната работна заплата от 2017 година.

Димитров припомни, че за последните четири години средната работна заплата се е повишила с 28 процента. Той посочи, че ако искаме да задържим квалифицираните кадри, размерът на възнагражденията трябва да продължи да се покачва.

Димитров подчерта, че в частния сектор ще се настоява за увеличаване на заплащането със средно от осем до 12 процента. По думите му две трети от бизнеса на фирмено ниво изразява готовност за повишаване на заплатите от догодина, а причината е, че не могат да се намерят квалифицирани кадри.

Димитров даде пример с разликата в доходите в България и в Румъния. В сферата на добивната, преработващата и текстилната промишленост заплатите у нас са с около една трета по-ниски от тези на румънците.

Наред с исканията за увеличаване на заплатите в различните сфери, Димитров посочи, че трябва да се вдигне и обезщетението за безработица - от 7,20 на 9,50 лева на ден, както и да се увеличи максималният осигурителен доход, което от своя страна ще доведе до повишаване размера на максималната пенсия.