Целта е да се извади страната от рецесията и да се напълни държавната хазна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Програмата предвижда тази година да бъдат приватизирани четири летища - тези в Форталеза, Салвадор, Флорианополис и Порту Алегри, горивен терминал в пристанището Сантарем в Амазония и житен терминал в Рио де Жанейро.

Правителството предвижда също така търгове за концесиите на петролни и газови полета, които не са доходоносни за предприятието, които ги разработва.

Властите ще се опитат и да преотстъпят активите си в Компанията за минни ресурси и да приватизират шест енергийни компании.

Основната идея на тази програма е преди всичко насърчаване на икономическия растеж. Естествено последствие ще бъде създаването на работни места, каза бразилският президент Мишел Темер.

Той добави, че приватизацията ще включва и изграждането и управлението на пътища и железопътни линии.

Същевременно вчера започнаха преговори между синдикати и ръководството на Националната федерация на банките в Бразилия с цел прекратяване на стачката на банковите служители, която продължава вече седмица.

Стачкуват 500 000 банкови чиновници, които искат по-добри заплати. Синдикатите настояват основната заплата в сектора да се увеличи от 1800 реала (498 евро) на 3940 реала (1090 евро).