Решението е взето, след като било установено, че "документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация", посочват от КФН.

"РСМ БЪЛГАРИЯ" е спечелила конкурса да извърши одит на 15 застрахователя и 3 пенсионни фонда. Сред тях най-големите са дружествата от групите на "Еврохолд", "Химимпорт", "Алианц" и "Бул инс".

"Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи“, пише в съобщението.

Консултантът е обвинен в подаване на невярна информация за международните екипи, с които е работил.

„Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни“, посочват от КФН.

В резултат на това комисията отмени всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като независим външен проверяващ. Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.

„Стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД“, заяви председателят на КФН Карина Караиванова, като допълни, че независимо от всичко прегледите ще бъдат финализирани преди края на годината.