Това съобщи на пресконференция заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, цитиран от "Фокус". На пресконференцията присъства и инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

По думите му Югозападно държавно предприятие пък е спечелило над 130 хиляди лева от тези над 40 търга.

„В ДГС – Гърмен на 2 юни е проведен търг с стъпка от 300 лева, като той е приключил с 36 надавания, в резултат на които началната цена е била повишена с 10 800 лева. На същата дата в Якоруда се провели два търга – единия е с 18 стъпки и начална цена е била повишена с 16 596 лева, а втория търг е бил със стъпка 630 лева, с 31 надавания на обща стойност 19 530 лева. Значи само от последния търг г-н Дамянов си е изплатил системата“, каза още Борисов.

На въпрос каква всъщност е цената, която от Югозападно държавно предприятие са заплатили електронната система, заместник-министърът обясни, че не знае каква е точната сума. Запитан същото инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие коментира, че не може да обяви колко е струвал електронния продукт, тъй като това е фирмена тайна.

Електронната система за търгове на дървесина бе въведена преди всичко за улеснение на фирмите, каза инж. Дамян Дамянов. Той обясни,че при стандартния търг участниците трябва да представят много документи и да внесат депозити, докато в електронната система всичко става чрез интернет и фирмите на практика не са ангажирани с присъствие, с транспортни разходи.

Директорът на ЮЗДП коментира и това, че при създаването на системата е направено и допитване до самите фирми за начина по който искат тя да работи.

„Имаше предложение да намалим началните стъпки при участие в търг и ние ги намалихме. Стандартна стъпка беше 5 % от общата цена, но ние минахме на места до 2 %, което е единствено и само в полза на фирмите. Така че, взаимно се коригираме в движение и мисля, че нещата ще сработят. Още повече искам да подчертая, че тази система дава опцията на малките фирми да могат директно да търсят обекти и да участват в търговете, а не да влизат в някакви задкулисни преговори“, каза още инж. Дамянов.

Той прибави, че идеята за въвеждането на електронната система е всеки, който иска да работи с дървесина коректно, да има достъп и да го прави по най-лесния начин.

До края на годината очаквам 2/3 от държавните горски предприятия да започнат работа с електронната система, каза Валери Борисов.