Това обяви в Царево, на 13-ия фестивал на Мановия мед, земеделският министър Десислава Танева. Решението за помощта ще бъде взето още този месец на първото заседание на УС на Фонд "Земеделие".

Пчеларите ще могат да получат финансиране и по програмата за развитие на селските райони. Мярката вече е одобрена от ЕК – добави Десислава Танева.

Взаимстван е френският модел на подобна мярка. Ще се подкрепят мобилните пчелини в райони, които на практика осигуряват биологичното разнообразие в страната.
"Натура 2000, защитени територии, необлагодетелствани територии, точно в района, в който е Странджа, и говорим за плащане в размер на 15,37 евро на пчелно семейство", обясни Танева.

Тя подчерта, че медът е най-експортно ориентираният продукт. За миналата година от повече от 11 000 тона, над 9000 са изнесени.

На финала в министерството е процедурата по регистриране на мановия мед, като защитено наименование за произход.

Преди дни пчелари в Южна България блокираха пътища в знак на протест за пръскането с препарати от самолети срещу Нодуларен дерматит. Според тях препаратът убива пчелите и те търпят огромни загуби.

До третирането с препарат се стигна след констатиране на болестта нодуларен дерматит. Самолетите вече са обходили почти цяла България, а според ветеринари европейската наредба няма как да не бъде спазена.

Пчеларите мислят да съдят държавата заради измирането на близо 60% от пчелите им.