Причината са ниските цени на петрола, които продължават да свиват бюджетните приходи в региона, предаде Асошиейтед прес.

Кувейтското правителство обяви решението си в началото на седмицата, като увеличава цената на най-качествения бензин с 83 процента. От 1 септември цената на това автомобилно гориво ще бъде 165 филса за литър (53 цента) вместо 90 филса (30 цента).

Най-евтиният кувейтския бензин ще поскъпне с 41 процента, а средният клас - с 61 процента.

Бахрейн, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) повишиха цените на горивата, след като цената на петрола спадна до около 40 процента за барел.

В същото време котировките на петрола се повишиха в азиатската търговия, след като бяха публикувани данни за спад на петролните резерви на САЩ. Опасенията от свръхпредлагането на пазара обаче задържа цените на ниско равнище, предаде Франс прес.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през септември прибави 25 цента до 39,76 долара за барел, оставайки под символичния праг от 40 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през октомври поскъпна с 19 цента до 41,99 долара за барел. Американският институт по петрола съобщи за спад на петролните резерви, а официалните правителствени данни се очакват по-късно днес.