Драги изнесе лекция на годишния Брюкселски икономически форум.

Структурната безработица в еврозоната е 9%, докато в САЩ е едва 5%, посочи Марио Драги, цитиран от БНР. Причината е в бавното темпо на законодателни реформи, които да върнат на работа по-възрастните граждани и трайно безработните младежи.

Делът на заетото население, според председателя на ЕЦБ, все още е твърде нисък спрямо международните стандарти.

Дори очакваната голяма миграция няма да успее да компенсира естествения демографски спад на населението. За да се запази дългосрочния ръст на икономиката освен количеството на трудещите се, според Драги, трябва да се повиши и качеството на произвежданото от тях.

Нужните за това реформи срещат типично голяма съпротива от корпоративни интереси. Затова по време на кризата страните по-лесно се съгласяваха да реформират трудовите си пазари, каза Драги.

Накрая италианецът призова са ускоряване темпото на реформи от управляващите политици, за да се премахне несигурността у инвеститорите да влагат пари в еврозоната.

Има много разбираеми политически причини за забавяне структурните реформи. Но много малко икономически. Цената на забавянето ще бъде висока, предупреди ръководителят на ЕЦБ.