Това информира в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС и БТА. Според данни на изданието фондът Сорос мениджмънт (Soros Fund Management), който управлява 30 милиарда долара на Сорос и неговото семейство, е продал пакети от акции и с получените средства е купил злато и ценни книжа на компании, добиващи злато.

Според "Уолстрийт джърнъл" това е много тревожен сигнал и неговите експерти са на мнение, че финансистът, придобил слава преди време като "убиеца на Банк ъв Ингланд", се кани да се върне към борсовите спекулации и рискованата игра, залагайки на спад в определени сегменти на световната икономика. Вестникът припомня също, че през последните години 85-годишният Сорос на практика се бе оттеглил от бизнеса и се занимаваше с благотворителност.

През март в. "Ню Йорк таймс" писа, че милиардерът заедно с единомишленици от средите на либерално настроените бизнесмени е решил да похарчи 15 милиона долара в подкрепа на претенденти за президентския пост в САЩ от Демократическата партия. Изясни се, че става дума по-специално за оказване на финансова помощ на бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Бившият бизнес партньор на Сорос, председателят на управителния съвет на холдинга Роджърс холдингс (Rogers Holdings) през март в интервю за агенция Блумбърг прогнозира, че през идната година икономиката на САЩ ще се върне към рецесия, признаците на чието настъпване вече съзирали експерти. "От последната рецесия в САЩ изминаха 7 - 8 години и обикновено тя (рецесията) се повтаря на всеки четири или седем години", отбеляза Роджърс.

"Не е задължително това да става на всеки 4 - 7 години, но погледнете само дълга. Той е просто зашеметяващ", допълни предприемачът.

Той не изключи в САЩ да се оформи "финансов балон", ако държавите с неблагоприятна конюнктура започнат да влагат излишни средства в щатския долар. "Това може да стане балон. Имам предвид, че ако на пазарите по цял свят настане крах, а такъв сценарий е възможен, всички ще влагат пари в долара и тогава може да се образува балон", предупреди Роджърс.