Върховният административен съд потвърждава 85% от обжалваните решения, произнася се в 4% от случаите срещу КЗК, а останалите връща за ново разглеждане, добави Николов. Според него това е много високо процент одобрение за работата на надзорна институция.

25 милиона лева са наложените глоби от КЗК, но доброволно са платени глоби за един милион лева. Останалите решения са дадени на Националната агенция по приходите за изпълнение, каза председателят на комисията.

По думите му работата на КЗК е с висок финансов ефект, защото осигурява на бюджета 25 млн. лева, а годишната издръжка е 3.9 млн. лева. През 2016 година в областта на антитръстовата политика, в КЗК са образувани десет производства. Срокът за възражения по тях изтича в края на юни или началото на юли и голямата вълна от решения на КЗК по тези казуси ще бъде вероятно в началото на септември, каза Николов.

Най-важните производства са срещу компаниите на пазара на горива и на някои от търговските вериги, от преди 15-тина дни. КЗК извърши седем претърсвания на място в компании за продажба на горива и още две в търговските вериги.

КЗК започна внезапни проверки на вериги бензиностанции. Внезапните инспекции са част от разследването за картел, което беше образувано след извършения преди няколко месеца секторен анализ, информират от комисията.

КЗК разследва и множеснво сигнали от ВЕИ срещу ЕРП, които не желаят да ги включат в енергийната система.

КЗК започна разследване на големите германски търговски вериги "Кауфланд", "Билла", "Лидл" и "Метро" за картел. Причината са собствените марки на веригите. От КЗК ще се опитат да докажат картел по отношение на собствените марки на веригите, като изтъкват, че „прекомерното увеличение на дела на стоките със собствена марка в асортимента на търговските вериги също така може да повлияе по негативен начин процеса на ценообразуване както на доставните цени, така и на цените на дребно на стоките с марка на производителя.”

КЗК настоява да се започне дискусия за въвеждане на наказателна отговорност в НК за участие в картел. Такава санкция има в 11 държави на ЕС и ние го искаме от седем години, каза Николов.

КЗК отчита доверие в жалбоподателите в сферата на обществените поръчки. През миналата година в комисията са постъпили 940 жалби, по които са взети 474 решения, от които 186 са били в полза на жалбоподателите. Комисията отбелязва и ръст в жалбите за нелоялно конкуренция, свързани най-вече с имитация на марка или на фирма. През миналата година са установени 43 нарушения в тази сфера и са наложени глоби за близо четири милиона лева.