Директива 2006/112/ЕО засяга общата система на данъка върху добавената стойност за ограничаване до 50 на сто правото на приспадане на данъчен кредит за начислен данък при наемане, придобиване и внос на определени видове превозни средства, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Искането на бизнеса беше приспадането на данъчен кредит да бъде до 30 процента, тоест да се смята, че ползването на служебни коли за лично ползване е не повече от 30 процента от стойността на колата и нейното обслужване.

Дали това ще се нарича "Данък уикенд" или "Данък всеки ден" - наричайте го както искате, но това е данък за лично ползване на активи, собственост на фирми, регистрирани по ДДС, каза Горанов.

С изпращането в ЕК на дерогацията, която до голяма стенен съвпада с повече от половината държави от ЕС, достигаме европейските стандарти, допълни министърът. В някои държави се смята, че делът за лично ползване на служебни джипове е още по-голям - например в Германия е 90 процента, в Италия - 60 процента, в прибалтийските републики и в Румъния е като нашето предложение - 50 процента, каза Горанов.

Облекченият режим за начисляване на ДДС няма да важи за леките коли, те остават по досегашния ред. В искането за дерогация не са включени яхти и самолети, ползвани от бизнеса.

Щяхме да сме единствената държава в ЕС, която предлага облекчен данъчен режим на подобни превозни средства, добави Горанов. Личното ползване на тези превозни средства едва ли е най-важната тема на българския бизнес, подчерта той.

Искането за дерогация от разпоредбите на ДДС директивата се отнася за превозни средства, които не попадат в обхвата на клаузата "standstill" (заварено положение), когато същите не се използват изцяло за стопански цели, по-конкретно:

- за наети мотоциклети или леки автомобили, включително предоставени за ползване по договор за лизинг, в който изрично не е предвидено прехвърляне на правото на собственост, както и когато в договора за лизинг е уговорена само опция за прехвърляне на собствеността върху стоката и сборът от дължимите вноски по договора за лизинг, с изключение на лихвата, не е идентичен с пазарната цена на стоката към датата на предоставянето (оперативен лизинг);

- за придобити и внесени леки автомобили с места за сядане, без мястото на водача, от 6 до 8 включително; за стоки или услуги, предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на посочените мотоциклети и леки автомобили, включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали.

Дерогацията не обхваща правото на приспадане на данъчен кредит при придобиване или внос на мотоциклет или лек автомобил, в който броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5, както и за стоки или услуги, предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението и експлоатацията на тези превозни средства, включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали.

Правото на данъчен кредит за тези доставки понастоящем е ограничено в българското национално законодателство, в съответствие с клаузата "standstill". Дерогацията има за цел да опрости процедурата по събирането на данъка във връзка с личната употреба, се отбелязва в съобщението.

Прилагането на ограничението няма да бъде задължително за данъчно задължените лица, регистрирани за целите на облагането с ДДС.

*Дерогацията е правно понятие, което означава частична отмяна на определен закон