Това обяви шефът на компанията Оливие Маркет, но посочи, че се съмнява да се стигне до подобна ситуация.

Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и физически да бъдат платени на "AES", каза Маркет.

Той призна, че от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на мини „Марица Изток“ общо 330 милиона лева. Същевременно срокът за влизане в сила на споразумението, което би довело до намаляване на тока, който НЕК изкупува от централите, е удължен за пореден път - сега до края на април.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост. В момента НЕК няма текущи задължения към двата американски ТЕЦ-а.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че БЕХ преговаря с два банкови консорциума за опускане на мостов кредит и преговорите са в напреднала фаза.

Ако говорим за чисто правната, договорна страна на нещата, но пак подчертавам, аз не вярвам в този сценарий, при забавяне на плащане от страна на НЕК, договорената отстъпка ще спре да се прилага и ще стане ефективна отново в момента, в който нашият партньор започне да изплаща задълженията си навреме, обясни Оливие Маркет.

Към момента Националната електрическа компания дължи 1 милиард и 8 милиона лева на двете американски централи от комплекса "Марица Изток". От енергийното министерство съобщиха за БНР, че около 600 милиона лева е дългът на НЕК към „AES Марица Изток 1“, а останалите са към "Контур Глобал Марица Изток 3".