С парите трябва да се разплатят задълженията на НЕК към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток", срещу което ще бъдат понижени изкупните цени на ток от централите.

Преди дни стана ясно, че два консорциума, в които влизат общо осем финансови институции, са подали обвързващи оферти в БЕХ във връзка с търсения за НЕК заем до 650 милиона евро.

"Мисля, че ще бъде успешна цялата процедура по осигуряване на заем за НЕК", коментира Петкова, след като подписа рамково споразумение за сътрудничество с ректора на УНСС и изнесе лекция пред студентите. Мисля, че параметрите, които са дадени, са в рамките на нормалното, в момента се водят преговори с консорциума, който беше класиран на първо място в конкурсната процедура, посочи тя.

Министърът изрази надежда преговорите да приключат до десетина дни, след което да се върви към подписване на договор. По думите и в момента се договарят клаузите на договора, и ако може да се постигне подобрение на офертата на банката, то ще се направи.

Срокът за разплащане на НЕК с двете американски централи - "Ей И Ес ЗС Марица изток 1" ЕООД и "Контур Глобал Марица изток 3" АД е удължен, коментира още Петкова, без да уточни с колко.

Те видяха, че нещата с кредита вървят към положително развитие и има банки, които желаят да осигурят този ресурс, отбеляза тя. По думите й явяването на осемте световни банки, обединени в два консорциума, в конкурсната процедура, е било тест за системата и реформите, който българската енергетика е издържала.

След разплащането на НЕК с двете централи, те автоматично ще покрият своите задължения към "Мини Марица изток". Тогава ще влезе в сила и подписаното споразумение между НЕК и двете централи, с което националната компания ще им плаща по-ниска цена за разполагаемост.

По проекта "Южен поток" България трябва да изчака решението на Европейската комисия /ЕК/, каза още министърът на енергетиката . По отношение на този проект през юни 2014 г. започна наказателна процедура на ЕК, която съдържа предположения за нарушения, свързани с прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки и Третия либерализационен пакет, а България като страна-членка на Европейския съюз е длъжна да се съобрази с решението на ЕК, припомни Петкова.

Тъй като към настоящия момент ЕК не се е произнесла във връзка с тази наказателна процедура, България не може да предприеме никакви други действия, добави тя.

Министърът отбеляза, че страната ни продължава да работи по проекти, свързани с разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. До средата на годината ще е факт първият сондаж в блок "Хан Аспарух", като надеждите ни са да се открие залежи, с което да се осигури природен газ на нормални, конкурентни цени, посочи тя.

Правителството работи за развитие на ядрената енергетика, наш основен наш приоритет е удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още министърът и припомни, че електрическата енергия, която АЕЦ произвежда, е близо 33 на сто от енергийния микс.

Работим по изследването на всички възможности за нова мощност в "Козлодуй" - седми блок, но тя не трябва да се изгражда без да е икономически обоснована и изцяло поставена на пазарни основи, отбеляза Петкова.