Това стана ясно на 18-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи БТА.

Преди дни бяха вдигнати санкциите срещу Иран заради ядрената му програма, което откри път за възобновяване на контактите между двете страни.

На междуправителственото заседание, проведено в Ислямска Република Иран, бе обсъдено двустранното сътрудничество и бяха набелязани перспективите за развитие и в областта на енергетиката, съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

В 18-ата сесия на смесената българо-иранска комисия участва заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той е представил проекта на България за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" на територията на страната. Обсъдени са и възможностите за доставки на природен газ от Иран като алтернативен източник на енергийни ресурси.

При работното си посещение Станков се е срещнал със заместник-министъра на енергетиката на Иран Хушанг Фалахтиан. На срещата е изразена готовност за насърчаване сътрудничеството между електросистемните оператори на двете страни в областта на хидроенергетиката.

Обсъдени са и възможностите за участие на български и ирански компании в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни. На сесията на смесената комисия е изразен двустранен интерес за развитие на сътрудничеството и в газово-петролния отрасъл. Иран приема България като добър партньор, който може да отвори вратата за иранската продукция към европейските енергийни пазари.

Дискутирани са възможностите и за обмен на опит между българските и иранските компании в нефтохимичната индустрия.

Ядрената безопасност и атомната енергетика е друга очертана област за сътрудничество между България и Иран. Заместник-министър Жечо Станков се е срещнал със иранския заместник-министъра на петрола по международните търговски въпроси Амир Хосеин Замани-Ниа и с генералния директор по международните въпроси и представителствата в чужбина на Организацията за ядрена енергия на Иран - г-н Резаи.

На срещите от българска страна е заявена готовност за споделяне на опита в областта на атомната енергетика, натрупан при дългогодишната експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй", както и за подпомагане на безопасната експлоатация на иранската атомна електроцентрала.