Това затягане на кредитирането ще бъде първото от близо едно десетилетие и ще сложи край на продължителен период на свръхлиберална парична политика, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След многобройни сигнали от президентката на УФР Джанет Йелън икономисти от цял свят очакват централната банка да вдигне леко водещата лихва - с около 0,25 процентни пункта.

От края на 2008 г. водещите лихви в САЩ са на близо нулево равнище, което е исторически минимум.

Очакваното решение на УФР ще бъде сред най-важните обрати в паричната политика от години, отбелязва ДПА.

Ниските лихви, свързани с многомилиардна програма за изкупуване на държавни облигации, бяха необходими, след като световната икономика бе обхваната от криза, започнала в САЩ, и имаше спешна нужда от стимулиране.

В Европа Европейската централна банка все още продължава политиката на ниски лихви и печатане на пари под формата на изкупуване на облигации.

Евентуалното повишаване на водещите лихви би могло да отслаби фондовите пазари и в средносрочен план да засили долара спрямо еврото. Това би било благоприятно за износителите от еврозоната, но би отслабило компаниите и потребителите, който трябва да плащат в долари - например туристите и международни фирми със значителен дял на вноса.

По-високите лихви пораждат опасения и в страните с нововъзникващи пазари, където много компании имат доларови кредити.