Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на демонстрационна тестова сесия на Българската независима енергийна борса.

Според нея хората трябва да са спокойни и няма да има шоково повишение на цената на тока за битовите потребители след либерализирането на електроенергийния пазар.

По думите й ще има междинен период, в който българските потребители ще плащат сметките си при съществуващите условия. Процесът на либерализация ще се случва бавно и с анализ на рисковете на всеки етап, каза Петкова.

По думите на министъра "днес ще станем свидетели на работата на борсата в тестови режим, а в началото на 2016 година ще станем свидетели и на реални борсови сделки и реална борсова търговия".

До момента договор за участие на борсовия пазар е подписан единствено с ТЕЦ "Марица Изток" 2. Очаква се от началото на следващата година борсата да заработи в реални условия.

По план борсата трябваше да заработи на 8-ми декември, но собственикът ѝ „Българският енергиен холдинг“ поиска отлагане с 3 дни. Освен с ТЕЦ "Марица Изток" 2 участие на борсата до момента са заявили още 15 производители, между които АЕЦ Козлодуй и държавни ВЕЦ. На по-късен етап ще се включат и американските централи и ВЕИ.

През следващата година към борсата ще бъде създаден и газов сегмент.

Министърът отбеляза, че днес е създадена съвместна работна група от ЕК и МЕ, която има задача да подпомогне процеса по "освобождаване" на електроенергийния пазар. Основен фокус ще бъде определянето на енергийно бедните потребители и разписването на механизми за тяхната защита при преминаването към пълна либерализация на пазара.

Докато това не бъде изяснено, няма да бъдат предприети никакви мерки, които да водят до стрес сред битовите потребители, добави тя. Предвижда се критериите за енергийна бедност да бъдат определени до средата на 2016 година. Вероятно в работната група ще бъдат привлечени и представители на Министерството на труда и социалната политика, за да се стигне "до много балансиран модел, който да даде възможност за защита на действително уязвимите потребители, каза Петкова.

Според Петкова безпокойството на някои хора от това, че има риск Българската енергийна борса да остане без ликвидност, трябва да бъде елиминирано.

"Дружествата в държавната енергетика, производители на електрическа енергия ще участват в поетия ангажимент и ще участват на Българската енергийна борса задължително през първите 5 години, така че да бъде успешно осигурена ликвидност на борсата", поясни министър Петкова.

Чрез енергийната борса ще бъдат изсветлени голяма част от договорите за изкупуване на електрическа енергия и ще бъдат равнопоставени участниците в борсовата търговия, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му, има няколко ключови послания, свързани със старта на борсата: цените да имат своето реално отражение, да се осигури прозрачност на процедурите на самата търговия и равнопоставеност на участниците.

Малкият бизнес в България не е подготвен да се възползва от борсовото договаряне на енергия, каза Мариана Кукушева, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

Според нея спешно брокерите и консултантите трябва да се обърнат към Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите за съдействие и трябва да влязат в микро- и малките предприятия, за да обяснят какъв е желаният ефект от борсовото договаряне на енергия и какви са възможностите енергийната борса да заработи ефективно.

„Средният бизнес отдавна е консуматор на свободния пазар. Енергийните паспорти са готови, енергийната ефективност е факт и е част от конкурентоспособността на средния бизнес. При малкия бизнес нещата не стоят така”, уточни Кукушева.

По думите ѝ, микро- предприятията със заети до 10 души и останалите със заети над 10, но с по-малко от 50-100 души не знаят как да се възползват от свободата на договаряне на енергийна борса и какво ще означава за техния бизнес това.