Това сочат техните анализи, представени на дискусия "Имотният пазар през 2015 г. и тенденции в сектора за 2016 г., предаде БТА.

Подемът на имотния пазар се движи  основно от местно търсене

Най-доброто от отиващата си година е, че за първи път от повече от 10 г. подемът на имотния пазар се движеше основно от местно търсене, а не толкова от чуждестранните купувачи, което е перспектива за устойчиво развитие, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Тя отбеляза, че значителният спад на интереса на руските купувачи тази година е бил компенсиран от други държави.

Съотношението на цени на имотите към доходите показва, че те са на нива три пъти по-ниски спрямо периода на бума в сектора и това води до ръст на търсенето.

Това от своя страна води до нарастване на предлагането на ново строителство, като двойно повече са разрешителните за строеж на нови сгради и съответно започнати такива, коментира Стойкова.

Тя отбеляза, че тази година има ръст на продажбите с по 20-30 на сто за София и големите градове, ръст на цените на имотите също в големите градове, главно заради по-ниски лихви и увеличени обеми на нови кредити.

Отчита се бум в новото строителство през тази година, като бързо и на "зелено" се продават новите проекти в София и големите градове.

Имотите - цени и предлагане

В коментара си за пазара на жилищни имоти Георги Павлов, изпълнителен директор на компания от бранша посочи, че прогнозата за 10% ръст на цените тази година се оправдала.

Ръст на цените има в Пловдив и Варна - около 8 на сто, а в Бургас и София - около 9 -10 процента. Това, според Павлов, е индикация, че пазарът не е балансиран и предлагането изостава от търсенето.

Павлов информира, че започват все повече нови големи проекти в София по над 500 жилища в тях, като има опасност от свръхпредлагане.

По-слабото представяне на жилищния пазар в Бургас и Варна се дължи на влошената ситуация на руския пазар и по-слабия летен туристически сезон, което е повлияло върху покупателните възможностите на хората от тези градове, като ръстът на броя на сделките там е бил 3 - 5 процента.

В Пловдив и София за същия период са 15 -20 процента, коментира Павлов.

Той посочи, че очакванията за 2016 г. са тя да е частично по-добра за недвижимите имоти в Черноморието и заради очакванията за по-добър туристически сезон, заради проблемите в Египет и Турция с руските клиенти.

Недостиг на жилища под наем


Нина Арнаудова, регионален директор на друга компания за недвижими имоти информира, че тази година се забелязва категоричен недостиг на жилища под наем.

Търсенето надвишава предлагането два пъти.

Цените в големите градове са между 2,5 до 5 евро на квадратен метър, а на по-луксозните - може да са два, дори и три пъти по-високи. Търсят се по-малки жилища, с една - две спални, в по-централните части на градовете, с добра локация и удобен транспорт.

Наематели обикновено са работещи двойки, млади семейства или самостоятелно живеещи работещи хора. Те предпочитат жилища с добро обзавеждане, като необзаведените са с дял под 10 на сто.

От компанията отчитат тенденция за повишаване на наемите навсякъде с изключение на Бургас, където тази година има спад, заради по-ниските лихвени нива по ипотечните кредити и приключилия проект на "ЛУКойл Нефтохим", който доскоро е ангажирал над 2000 работници и след освобождаването им е довело до спад на ценовите нива и на обемите наети жилища.

В Пловдив има повишен интерес към наемане на еднофамилни къщи в близост до града и в периферията му на ценови нива от 3,5 евро на квадратен метър.

Мартин Янев, представител на фирма за недвижими имоти информира, че има притеснителната тенденция, че излизат на пазара проекти, замразени по време на кризата, които не са съобразени с новите тенденции на търсене на жилища, а тези предприемачи очакват да минимизират загубите, защото голяма част от парцелите са били купувани на доста високи цени.