Износът расте много по-бързо от вноса за периода от януари до октомври. Експортът надхвърля 38 млрд. лева, което е увеличение с близо 6 на сто спрямо първите десет месеца на миналата година.

Вносът расте с малко над 1% и е близо 43 млрд. лева. Стойностите за октомври не са най-добрите за годината, а в предходните месеци имаше и по-добри показатели при износа.

Основните търговски партньори на страната ни се запазват както в Европейския съюз с държавите, от който е по-голямата част от външната ни търговия, така и с т.нар. трети страни.

През периода януари-октомври 2015 г. износът на България за трети страни се увеличава с 0,8 на сто спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 13,6 млрд. лeвa, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Русия, САЩ, Македония и Сингапур, които формират 54,7 на сто от износа за трети страни.

През октомври износът на България за трети страни намалява с 11,8 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,343 млрд. лeвa. Вносът на България от трети страни за десетте месеца на 2015 г. намалява с 6,2 на сто спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 15,5 млрд. лeвa (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

През октомври вносът на България от трети страни намалява с 9,6 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,552 млрд. лeвa. Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари-октомври е отрицателно и е на стойност 1808.2 млн. лeвa.