Очаква се газовата връзка да бъде изградена до 2018 г. и въведена в експлоатация до 2019 г. Интерконекторът Гърция - България е от първостепенно значение за диверсификация на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа.

Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-Юг с Южния газов коридор. Междусистемната газова връзка Гърция – България бe обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

Акционерите в съвместната проектна компания „Ай Си Джи Би“ - „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Посейдон“ ще подпишат Окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка.

Церемонията ще се проведе от 12.00 часа в Гранитна зала на Министерския съвет в присъствието на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министъра на енергетика Теменужка Петкова и министъра на възстановяването, околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис, съобщи "Фокус".
На събитието е поканен и министър-председателят Бойко Борисов.

С подписването на окончателното инвестиционно намерение се дава начало на процеса по изграждане на интерконектора Гърция - България

Междусистемната газова връзка се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до гр. Стара Загора  с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на гр. Комотини.

Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българският Енергиен Холдинг ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5 млрд. м3/год. на следващ етап.

Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата 813 мм и с налягане 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка 42 бара.

За трасето на българска територия предстои приемането на подробен устройствен план – парцеларен план, вкл. инженерни полеви работи и заснемания. Получени са положителни решения по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от компетентните органи на българска и гръцка територия.

На гръцка територия са завършени инженерно-проектантските дейности и изготвянето на проектната документация, необходима за провеждане на процедури за разрешаване на строителство.

В началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора България - Гърция.

Окончателното инвестиционно решение бе запланувано да бъде взето през месец май 2015 г., но бе отлагано няколко пъти, тъй като бе трудно да се докаже икономическата целесъобразност на проекта, както и поради спорни въпроси, свързани с нормата на възвращаемост на проекта, с определени опции и с възможността гръцката страна да се оттегли от проекта за известно време.

По време на дискусия за развитието на енергийния съюз, която се проведе в рамките на годишната среща на върха на атлантическия съвет в Истанбул на 21 ноември министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че Окончателното инвестиционно споразумение за изграждане на междусистемната газова връзка на България с Гърция ще бъде подписано на 10 декември в София.