Безусловно в момента изхождаме от реалистичен сценарии (на развитие на икономиката). Бихме били обаче лоши управленци, ако нямахме "план Б" и даже "план В" , ако ситуацията го наложи, заяви Дмитрий Медведев пред руски телевизионни канали.

По думите му растеж от около 1 процент е реалистична прогноза за икономиката през 2016 година.

Той добави, че Руската централна банка ще продължи да купува валута за попълване на резервите.

Медведев изрази мнение, че реалното равнище на инфлацията в страната може да бъде понижено двойно до 6,4 процента през 2016 година.

В същото време котировките на петрола леко се повишиха днес в азиатската търговия заради търсенето на изгодни сделки, след спада на цената на черното злато, но продължават да бъдат близо седемгодишния си минимум на пазара, потиснат от прекомерно предлагане, предаде Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 58 цента до 38,09 долара за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също с доставка през януари повиши цената си с 48 цента до 40,74 долара за барел.

Петъчното решение на ОПЕК да не намалява производството си на фона на свръхпредлагане допринесе за силното понижение на цените на черното злато.  Картелът добива над една трета от световния петрол и всеки ден произвежда 32 милиона барела, а това е над теоретичната цел от 30 милиона барела дневно.

Министерството на енергетиката на САЩ днес по-късно ще публикува редовния си седмичен доклад за запасите на страната от черно злато и анализаторите очакват поредно увеличение, което ще бъде още един повод за безпокойство на пазара, отбелязва АФП