Това ще стане, след като собственикът на дружеството е изкупил достатъчно акции от миноритарните акционери в отправеното търгово предложение, става ясно от съобщение до БФБ - София. Вече е подадено искане в Комисията за финансов надзор.

Най-вероятно това ще се случи и с друго дружество на чешката енергийна компания - "Енерго-про мрежи". От последния бюлетин на Централния депозитар стана ясно, че мажоритарният й собственик „Енерго-про Варна" вече държи над 96% от капитала й, съобщава в. "Капитал".

Така след отписването им на борсата ще останат да се търгуват единствено двете дружества на ЧЕЗ. Компаниите на EVN бяха отписани малко след като държавата продаде дяловете си в тях. Това са и поредните големи компании, които ще напуснат капиталовия пазар - през последните години това направиха БТК, ДЗИ, "Каолин" и други.

Окрупняването на дела на мажоритарния собственик „Енерго-про Варна" в двете му дружества идва след няколко поредни изкупувания през годините, а последните са в резултат на търгово предложение към миноритарните акционери. В тях беше записано, че целта на отписването на дружествата от публичния регистър е да се намалят административните разходи.

„Стратегическият план на предложителя е да поддържа досегашната си дейност при същите условия, като намали административните разходи на корпоративната група при отписването на дружеството - обект на търгово предложение като публично дружество", се посочваше в документа.

Пред „Капитал" от мажоритарния собственик посочват същите мотиви, като само допълниха, че "фондовата борса е инструмент, който мажоритарният собственик не използва, тъй като не извършва финансови операции с акции на дружествата, което практически обезсмисля присъствието им на БФБ". Цените, на които той изкупуваше акции при търговото, са 23,25 лв. за брой при „Продажби" и 164,42 лв. за брой за „Мрежи". За сравнение - при приватизацията през 2012 г. цените бяха съответно около 15 лв. средна цена и 152 лева.

С отписването на „Енерго-про продажби" и „Енерго-про мрежи" от капитализацията на борсата ще бъдат изтрити близо 250 млн. лв., която в момента е 7,2 млрд. лв.