Това са финансови инструменти, които ще удостоверяват количество спестена енергия, съобщава Дарик.

Причината за започването на такава търговия е, че според новия Закон за енергийната ефективност крайните търговци на горива и енергия ще бъдат задължени да доказват, че са спестили 1,5% от годишно продаваната от тях енергия. В случай, че не могат да достигнат този критерий, те ще могат да си купуват бели сертификати от лица и фирми, които са спестили енергия.

Ценните книги, наречени Бели сертификати, са счетоводен инструмент, който доказва, че определено количество енергия е спестено на определено място и за определен период от време. Издават се на името на лицето, което е реализирало проект за енергийна ефективност и биват регистриране в специален регистър, поддържан от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Впоследствие белите сертификати могат да бъдат продавани и купувани. Сертификатите биват генерирани както от задължени (по Закона за енергийна ефективност - бел. ред.) лица, така и от незадължени лица. Незадължените лица реализират проекти за енергийна ефективност, срещу които могат да получат бели сертификати.

Реализацията на проекти за енергийни спестявания стават по тяхно лично желание и инициатива. Впоследствие могат да продадат придобитите сертификати на заинтересувани лица.

Докато задължените лица, като търговците на енергия, имат задълженито към държавата (а държавата от своя страна има задължението към Европейския съюз) да предприема мерки за енергийна ефективност при крайния потребител, които са в съответствие с предварително определен процент от техните годишни доставки на енергия.

Търговците на енергия използват сертификатите за съблюдаване на собствените си цели. В случай, че са генерирали повече от необходимите сетрификати, могат да ги продадат на други задължени лица, които не са достигнали своите цели.

Предложението е търговията на бели сертификати, като ценни книжа, да се осъществява чрез Българска фондова борса, към която да се създаде специален сегмент.