Така средствата, които могат да влязат в сектора, са близо 19 млрд. лева при добра усвояемост, каза изпълнителният директор на Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/ Румен Порожанов на форума "Селското стопанство - модерно производство, устойчиви резултати, възможности за финансиране", цитиран от БТА.

Порожанов призова бенефициентите да внасят навреме проектите си, да кандидатстват и усвояват средствата коректно. Трябва да се преборим с много лоши практики, наложени в миналия програмен период, коментира директорът на ДФЗ и даде за пример "неизмеримото творчество на консултантите при обществените поръчки".

През новия програмен период имаме схеми и инструменти за по-добро насочване на средствата, като освен плащанията за площ има още много схеми, каза Снежана Благоева от Министерство на земеделието и храните.

Като пример тя даде "зелените" плащания за земеделски стопани, които имат принос към постигане на екологичните цели на ЕС за опазване на биоразнообразието, борбата с климатичните промени и опазването на околната среда. Предвидени са инструменти за подкрепа на младите земеделски стопани, за подпомагане на малките и средните стопанства, добави тя.

По думите й в МЗХ има ясни приоритети за подкрепа на секторите плодове и зеленчуци и животновъдство, за които е отделено максимално възможното финансиране според европейските изисквания. Целта е земеделските стопани да са по-конкурентоспособни, да се чувстват добре на общия европейски пазар и да вървят напред, отбеляза Благоева.