Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че Русия спира проекта, след като ЕС не го желае. Той обвини специално България в нежеланието да участва в него. Според Путин Русия ще построи газопровод до Турция на границата ѝ с Гърция и по този начин ще бъде доставян газ за Южна Европа.

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович съобщи днес, че на 9 декември ще се състои предварително планираната поредна среща, свързана с проекта "Южен поток".

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" бе редовно обсъждан между съответните държави от ЕС и Европейската комисия. Самата комисия неколкократно бе домакин на срещи, насочени към намирането на решение, така че проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство. Следващата среща е насрочена за 9 декември и ще се състои, независимо от съобщеното от Русия намерение да спре проекта, заявява Шефчович в писмено изявление.

Намерението за прекратяване на проекта „Южен поток” не е добра новина за Сърбия, е заявил премиерът на страната Александър Вучич, цитиран от "Фокус". По думите на Вучич Сърбия е била лоялна към този проект. Той е заявил, че след завръщането си от заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще разговаря с президента на Русия Владимир Путин и с други руски представители.

„Сърбия не е дала принос за подобно решение. Седем години сме финансирали този проект, но плащаме цената за сблъсъка на големите”, подчертал Вучич.

Сърбия още не е получила официално уведомление от "Газпром" за каквито и да е било изменения в проекта за строителството на "Южен поток". Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката и минната промишленост Александър Антич, цитиран от БГНЕС.

"С голямо внимание следим всички изявления и реакции на ръководството на Русия във връзка с "Южен поток", каза Антич. Той изрази съжаление, че "Сърбия не може да повлияе на бъдещето на газопровода".

Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик заяви, че не разбира позициите на развитите страни в Европа, които блокираха строителството на газопровода „Южен поток”, предаде РИА Новости.
„Русия заяви, че не може да построи „Южен поток”, ако Европа не го желае. Преди няколко години бе построен „Северен поток”, но той влезе в Германия и развитите страни от Европа, а нямаше съкращение в доставките на газ по време на кризата в Украйна. Защо не ни дават да построим „Южен поток” при същите условия?”, каза Додик в ефира на телевизия РТРС.

Икономическият министър на България Божидар Лукарски заяви, че за него все още проектът "Южен поток" не е затворен.
"Все още няма постъпило становище от руската страна, трябва да изчакаме официалната позиция и тогава ще коментираме", добави той.

Лукарски твърди, че служебният икономически министър Васил Щонов през август тази година е писал писмо до руската страна и в него е изразил позиция, че газопроводът не отговаря на европейски изисквания, а не че ЕС няма интереси в него, както твърдят различни източници.

"Имаме мораториум върху добива на шистов газ, това не се променя", отговори Лукарски на въпрос дали при това положение със спирането на "Южен поток" се е увеличил натискът върху България за добив на шистов газ.

Австрийският вестник "Залцбургер нахрихтен" отбелязва, че изявленията на говорителя на О Ем Ви (OMV) са много сдържани и са в посока преценка на новата ситуация. Днес се очаква официалното изявление на шефа на концерна Герхард Ройс, който се намира в момента на посещение в Румъния.

Германската компания „Залцгитер”, която произвежда тръбите газопровода, заяви, че не може да оцени влиянието на решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток” върху бизнеса на германския производител на стомана, предаде Ройтерс.

"Унгария ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки на газ, които да заменят "Южен поток", заяви унгарският министър на външните работи Петър Сийярто. Според него Русия има право да вземе такова решение и Унгария го признава.
Унгарските власти като участници и активни поддръжници на проекта за строителство, в началото на ноември приеха специален закон, който позволява началото на строителството на територията на страната, заобикаляйки ограниченията, наложени от ЕС.



Вчера украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че победата на проевропейските партии на парламентарните избори в България и Молдова ще направи "Южен поток" ненужен.