Вчера МС окончателно прие рамката на Бюджет 2015. В него е заложено покачване на пенсионната възраст с 4 месеца за 3-та категория труд. Повишава се и минималната заплата на 380 лв. на две стъпки - от 1-ви януари и 1-ви юли.

"Синдикатите са категорично против увеличаването на възрастта за пенсиониране на хората от трета категория работници. Протест ще има, вчера КНСБ и КТ Подкрепа излязоха със съвместна декларация. До края на месеца ще завърши проучването за организиране на протест и след това ще бъде самият протест", заяви Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ пред БНР.

"Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано, икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата. Също така с тревожните опити да се намалят административните разходи и особено в сферата на отбраната и сигурността", заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Велев са подценени приходите, ръстът на БВП можело да е по-голям, в бюджета прозирало нерешаване на основни промени. Той даде пример с такса битови отпадъци, която отново няма да се плаща пропорционално на количеството боклуци, а пропорционално относно активите.

Категорично възразяваме срещу продължаващата мярка първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя, подчерта Велев. Бизнесът се противопоставя и на увеличаването на минималните доходи, които се увеличават административно. Работодателите не харесват и увеличаването на минималния осигурителен доход.

Ненков напомни, че синдикатите са искали минимална заплата 400 лв. Синдикатите не са доволни от това, което се реши в МС за двете стъпки на увеличаване на минималната заплата. Според тях няма формула за формиране на минималната работна заплата. Няма оптимизъм в бюджета за намаляване на безработицата, посочи Ненков и напомни, че това е посочено като приоритет.

Велев обаче коментира, че "този бюджет е социален само за това, че харчи 2.5 млрд. лв. повече, отколкото печели". Според бизнеса никой у нас не получава минимална работна заплата в размера, който определя МС, защото у нас има т.нар класове – добавки за прослужено време.

Съотношението на минималната заплата към средната в момента е 47%, не е 42% с което работи Министерството на финансите. Средно за ЕС е между 35 и 45%. Той прогнозира, че с увеличаването на минималната работна заплата това съотношение в края на годината ще бъде 52%, а в някои икономически дейности и в някои общини ще достигне 80%. Ще бъдат съкратени хора, ще се увеличи сивият сектор, ще се затворят предприятия, прогнозира Велев.