Документът е трябвало да се подпише на 24 юни, но някои от текстовете по проектодоговора смутили българската страна, съобщава БНР. Според някои медии се предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ "Козлодуй", а 30% ще бъдат прехвърлени на "Уестингхаус".

Решението за строителство на нов блок в "Козлодуй" бе взето от правителството на ГЕРБ веднага след решението за спиране на проекта "Белене". Разговорите с "Уестингхаус" пък стартираха след посещението на сегашния министър Драгомир Стойнев в САЩ.

Според Александър Николов, зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй", разговорите с "Уестингхаус" са започнали още през декември. В момента се подготвя един предварителен документ, който е наречен споразумение за сътрудничество. Очаква се в близко време да бъде подписан.

Не мога да се ангажирам с точна дата. Това е акционерно споразумение, първичен документ, в резултат на който ще започне определена дейност, а крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза Николов.

Той потвърди, че "Уестингхаус" ще влезе с 30 процента собственост, а АЕЦ - с останалите 70 процента. По думите му в момента на зареждане на готовия блок с ядрено гориво "Уестингхаус" ще излязат от акционерното споразумение.

Не бих споделил това, че няма да бъдат дългогодишен инвеститор, защото изграждането не става за един ден. Но те няма да бъдат оперираща компания, добави шефът на АЕЦ.

Все още не е ясно как ще бъде финансирана компанията. Намирането на съответните капитали за изграждане на АЕЦ  е една от задачите, заложена в акционерното споразумение.

Не бих се ангажирал с точния механизъм на финансиране. Все още акционерното споразумение е с гриф поверително, уточни Николов и не отговори на въпроса дали ще има държавна гаранция.

Попитан дали кризата с Корпоративна търговска банка ще се отрази финансово на АЕЦ "Козлодуй", Николов обясни, че Централата държи средствата си в 15 банки, сумата, която имат в КТБ, е малка и това няма да се отрази на работата им.