Компания, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, е поискала лиценз за извършване на жп превози на товари. Това съобщи Министерството на транспортацитирана от в. "Труд".

Ведомството трябва да вземе решение дали да издаде лиценз до няколко месеца.

Искането е подадено от компанията "ТБД - Товарни превози", а от бранша коментират, че то вече има нужните вагони и локомотиви. Справка в търговския регистър показва, че неин собственик е ТЕЦ "Бобов дол". Централата е свързана с Христо Ковачки.

Ако новият жп превозвач получи разрешение, той вероятно ще започне да вози въглища от мините до централите, свързани с Ковачки. Сега дружествата са клиенти на "БДЖ - Товарни превози" през спедиторската фирма Ти Би Ел. Дружеството е най-големият клиент на държавния превозвач. През 2013 г. компанията е осигурила 3,2 млн. тона товари, което е 35,9% от общия обем осъществени превози. Спедиторът има сериозни дългове към БДЖ, които към края на март достигат 11,4 млн. лева.

До 14 юни комисия в транспортното министерство трябва да разгледа подадените от кандидата за превозвач документи. Времето може да се удължи, ако комисията поиска допълнителни документи. След това тя трябва да направи доклад с предложения за издаване или отказ на лиценз. До 3 месеца след това министърът на транспорта трябва да вземе окончателно решение.

През януари Софийският апелативен съд оправда Христо Ковачки по обвинението, че чрез данъчни престъпления е ощетил хазната с над 16 милиона лева.