Общите му продажби могат да надхвърлят 32 милиарда евро (44 милиарда долара), информират световните агенции, цитирани от БТА.

Акционерите на Лафарж ще получат по една акция на Холсим за всяка притежавана акция на Лафарж. Централата на общата група ще бъде в Швейцария и дружеството ще бъде листвано в Цюрих и Париж, съобщиха двете компании в съвместно прессъобщение, цитирано от Ройтерс.

Новата група ще предложи по-висок растеж и нисък риск, посочи главният изпълнителен директор на Лафарж Брюно Лафон, който ще заеме същия пост и в ЛафаржХолсим (LafargeHolcim).

Сделката ще бъде най-голямото обединение в сектора и ще помогне на компаниите да орежат разходите, да намалят дълговете и да се справят по-добре с нарастването на цената на енергията, както и с по-слабото търсене, което засегна сектора след икономическата криза през 2008 година.

Двете компании уточниха, че очакват общите спестени средства да възлизат на 1,4 милиарда евро годишно.

Очаква се сделката да привлече вниманието на органите, следящи да спазване на правилата за конкуренция. Планира се трансакцията да бъде приключена през първото полугодие на следващата година, отбелязва Асошиейтед прес.