При това перспективата остава негативна заради рисковете пред БЕХ като кредитор, от който зависи финансирането на дъщерното дружество.

От S&P аргументират решението си с това, че НЕК е на загуба, която към края на октомври 2013 г. е възлизала на 96 млн. лв.

Отрицателният финансов резултат се дължи на непълното компенсиране на компанията за това, че изкупува електроенергията на зелените централи на преференциални цени, както и на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от въглищни централи.

В същото време НЕК е дължала над 800 млн. лв. за купена от ВЕИ централи електроенергия и други 215 млн. лв. по дългосрочни договори с тецове. Като причина за влошаването на финансовото състояние на компанията се посочват промените в закона за енергетиката и решението на ДКЕВР да намали цените на тока.

Според S&P НЕК дължи на БЕХ 960 млн. лв., а външните дългове на компанията възлизат на над 100 млн. евро. Върху перспективите за дружеството влияят и плановете за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене".

Единственото, което дава подкрепа на рейтинга на НЕК е фактът, че компанията е монополист на пазара и собственик на почти всички високоефективни водноелектрически централи в страната.